Redrum



Pealkiri: The Shining
Režissöör: Mick Garris
Žanr: põnevik
Aasta: 1997
Riik: USA

Mängivad:
Steven Weber - John "Jack" Torrance
Rebecca De Mornay - Winifred "Wendy" Torrance
Courtland Mead - Daniel "Doc" Torrance
Melvin Van Peebles - Richard "Dick" Hallorann
...

Sissejuhatus: Paranev alkohoolik saab töökoha talviti isoleeritud hotelli kojamehena. Nad sõidavad hotelli kogu perega, kus mees loodab ka valmis kirjutada oma näidendi. Hotell on aga asustatud manipulatiivsete vaimudega.

Kommentaar: Kuigi 1980. aasta kinohitt on kahtlemata populaarsem, tutvustan ma siiski 1997. aasta telefilmi, õigemini kolmeosalist miniseeriaali. Kuigi mitte lavastaja, on selle filmi stsenarist ja üks produtsente raamatu autor Stephen King ise, kuna talle ei meeldinud Stanley Kubricku visioon, mis on paljuski raamatust erinevam. Samas nõustun ka sellega, et Nicolson on liiga "hull", et temas muutust märgata. Pean silmas seda, et Nicolson'i mängitud Jack'ist õhkus juba alguses seda "psühootilisust", samas kui Steven Weber'i Jack paistis algul igati ontliku pereisana. Noh, ontlikumana, kui "hull" Jack, seega oli tema hulluksminek, õigemini vaimude mõju alla sattumine, paremini näha.

Ka oli nunnumalt kujutatud seda, kuidas Danny Dick'i appi kutsub. Samuti oli Kubricku versiooni puhul nõme see, et Dick surma sai. Mõttetu surm minumeelest; et nagu Dick tõi Wendy'le ja Danny'le liiklusvahendi, ja muud kasu temast polnudki... Ja ma arvan, et tegu polnud spoiler'iga, sest oli juba öeldud, et see film on raamatule truum. Ja kuna Kubricku versiooni teatakse nagunii rohkem, rikun veel lõbu ära. Nimelt originaalis polnud mingit hekilabürnti, olid vaid hekiloomad, kes vaatamata elluärkamisele suurt paha ei jõudnud teha. Kusjuures Kubricku visoonist polnud aru saada, et üks teose ivasid oli alkoholi halb mõju inimesele.

Muide, väike fun fact ka; nimelt 1997. aasta telefilmis kasutatud Stanley hotell on mitte ainult filmilokatsioon, vaid ka koht, mis ajendas King'i seda novelli kirjutama, kusjuures ta ise viibis toas 217, mis pidavat ka tegelikult kummitama.

9/10

0 Comments:

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht