Nägin seda filmi Pärnus Alexsandri pubis. Kuna teler oli täpselt minu taga ja häält polnud, siis nägin seda tükiti, aga huvi tekkis. Nii ma siis netist ta välja kaevasin ja subtiitrid leidsin ka kusagilt.



Pealkiri: " Les Choristes" (Kooripoisid)
Režissöör: Christophe Barratier
Žanr: draama / komöödia / muusika
Aasta: 2004
Riik: Prantsusmaa / Šveits / Saksamaa

Mängivad:
Gérard Jugnot - Clément Mathieu
François Berléand - Rachin
Kad Merad - Chabert
Jean-Paul Bonnaire - La Père Maxence
Jean-Baptiste Maunier - Pierre Morhange
... [---]


Sissejuhatus: Film on jutustav tagasivaade toimunule. 1949 asub Clement Mathieu tööle järelvalvajana probleemsete poiste kooli nimega Fond De L'Étang (otsetõlkes Tiigi põhi) Vaatamata sellele, et ta on andnud alla oma unistuste saada heliloojaks, on ta optimistlik ka siis, kui tema eelkäija ei varja oma heameelt sellest koolist lahkumise puhul. Eelkäija siiskui hoiatam Mathieu'si kooli kõige hullemate poiste eest - Le Querrec ja Morange. Viimast kirjeldab ta kui "ingli näoga, aga kuratliku temperamendiga". Siiski pole kõik kooli poisid sellised. Kõige paremaks näiteks on väike orb Pepinot. Vaatamata laste erinevustele, karistab kooli direktor Rachin kõiki karmilt ja võrdselt. Ka siis, kui laps milleski süüdi pole, aga on vaja kedagi karistada. Rachin on kooli motoks pannud "tegu võrdub reageerimisega" (Action Equals Reaction). Mathieu eesmärgiks on poiste distsiplineerimine, mis aga mitmel korral läbi kukub. Siis otsustab ta muusika kasuks ja moodustab poistest koori. Muidugi pole kõigil seda parimat lauluhäält, aga nende seas peitub üks ingli häälega noor laulik.

Arvamus: Kõige esimesena mainiks ära, et poistekoor laulab imeilusalt. Tegu pole mitte siiski samade positega, keda filmis näha. Koorilaule laulab poistekoor nimega Petits Chanteurs de Saint-Marc, mille solistiks on Jean-Baptiste Maunier. See sama poiss, kes mängib Pierre Morhange'i. Nimelt otsustati selle rolli jaoks kasutada just ehtsat koori solisti. Ja peab tõdema, et ka näitlejana sai poiss kenasti hakkama.

Mulle meeldivad sellised algselt võimatuna tunduvad ülesanded. Antud filmis siis poiste distsiplineerimine. Sel puhul oli vahendiks muusika. Gérard Jugnot sobis hästi järelvalvaja osa täitma. Ta suudab seda kõike kerge huumoriga näos edasi anda, kuigi film võib tunduda kohati päris masendav. Kes pane tähele, siis algsed sünged toonid muutuvad ajapikku järjest helgemateks, niiet filmi lõpupoole paistab ainult päike.

Üks väheseid filme, millel ma lõputiitrid jooksma jätsin. Nimelt oli taustaks poistekoori laul. Ilus.

"Pepinotil oli kogu aeg õigus. Clement Mathieu vallandati laupäeval."
Väike spoiler, aga kes filmi vaatab, saab aru, miks see lõppu sobib :)

8,5/10

1 Comment:

  1. Anonüümne said...
    Jah, see film. Imeilus hääl. Pepinito tegelaskuju oli nii vahva.
    Enivei. Mu isa ütles paar tundi pärast filmi lõppu, et ta teadis juba alguses, kuidas film lõppeb. pff.

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht