Kõik on legaalne

Et miks selline pealkiri? No vaadake filmi. Kõiki relvi toimetatakse märgi all: kõik on seaduslikult õige. Mis siis, et kaubalastiks on sõjaväekopter ja sellest eraldi olevad kopteriraketid. Ma otsustasin zanriks panna draama, sest filmi põhimõte on see, mis antud juhul kõige rohkem loeb.





Pealkiri: "Lord of War" (Sõjajumal)
Režissöör: Andrew Niccol
Žanr: draama / krimi / märul / põnevik
Aasta: 2005
Riik: USA / Prantsusmaa

Mängivad:
Nicolas Cage - Yuri Orlov
Bridget Moynahan - Ava Fontaine Orlov
Jared Leto - Vitaly Orlov
Shake Tukhmanyan - Irina Orlov (as Shake Toukhmanian)
Jean-Pierre Nshanian - Anatoly Orlov
....

[---]

Sissejuhatus: "Maailmas on ringluses üle 550 miljoni käsirelva. See teeb üks tulirelv igale 12 inimesele planeedil. Ainuke küsimus on: Kuidas me relvastame ülejäänud 11?" Sellega algab film, kus Yuri (Nicolas Cage) seisab keset kuulidevälja ja purustatud maju. Ta on relvaärikas. Edasi, Buffalo Springfieldi lugu "For What It's Worth" taustal, näitab algustiitritega koos kuuli jõudmist tehasest noore aafriklase pähe.

Terve film on tagasivaade toimunule. Yuri räägib sellest, kuidas kõik alguse sai ja kuhu jõudis. Tema pere kolis Ukrainast USAsse, et pääseda Nõukogude võimu eest. Et saada paremaid immigratsioonitingimusi, nimetasid nad ennast juutideks. Ühel päeval näeb ta pealt, kuidas vene maffiaboss tapab kaks teda tapma tulnud palgamõrvarit. Sellest hetkest peale mõistab ta, et peab täitma ühte inimeste ihast: relvad. Enne oma edu proovib ta saada partneriks ühe teise relvakaubitseja Simeon Weiszga (Ian Holm), kuid to keeldub temast kui amatöörist. Koos vennaga panevad aluse oma ärile, mis muutub peagi maailma üheks kõige edukamaks. Ta müüb oma relvi kõikides maaima pingekolletes. Olles edukas, abiellub ta oma unistuste naise modell Ava Fontainega ning elab tema ja nende pojaga luksuskorteris Manhattanil. Ainukeseks takistuseks tema tööson interpoli agent Jack Valentine (Ethan Hawke), keda ei anna osta rahaga.

"Kas teate, kes pärivad maailma? Relvaärikad, sest kõik teised on hõivatud üksteise tapmisega. Parim saladus ellujäämiseks: ära kunagi astu sõtta. Eriti enda vastu."

See film põhineb tegelikel sündmustel. Maailma suurimad relvadega varustajad USA, Inglismaa, Venemaa, Prantsusmaa ja Hiina, kes on samas ÜRO turvanõukogu viis põhiliiget.

Arvamus: Film võib tunduda algul suhteliselt tavalise kergelt musta huumoriga action-filmina, kuid tegelikult on filmil sügavam sisu. Aastas sureb tuhandeid mehi, naisi ja lapsi kontrollimata relvamüükide kaudud saadud relvade läbi. Relvaärimehed on ühed peamised, kes tegelevad kontrollimata relvamüügiga ja müüvad neid sinna, kus on maksjaid. Neil endil pole sooja ega külma, kas relvad tapavad kedagi või ei. Nemad on lihtsalt vahendajad. Sellest räägib ka film.

See on üks sellistest filmidest, kus ei suudaks kedagi muud peategelasena ette kujutada kui Nicolas Cage'i. Ta suudab oma tegelaskuju tõepäraselt esitada. Antud filmis on tal vaja esitada külma närviga ärimeest, kes on samal ajal ka armastava mees ja isa. Ja see tuleb tal hästi välja. Mulle isiklikult meeldib ka tema venda Vitalyt kehastav Jared Leto, kes näeb täpselt välja nagu läbipõrnunud narkosõltlane. Samas on ta ka küllaltki nutikas. Bridget Moynahan, kes mängib Vitaly naist Ava Fontainei on kuidagi...ma'i tea nüüd...mitte nii hea, kuid tegelaskuju ise on väga võimekas.

Film on hea. Lihtsalt on hea. Ei oskagi rohkem nagu öelda. Vaadake ise. Ahjaa...muusika on ka hea :)

Hinnang: 9/10

2 Comments:

  1. Anonüümne said...
    Oi, mulle see film väga meeldis. Iseseisvalt ma ilmselt sellist sõja-teemalist filmi vaadanud ei oleks, aga sõbraga koos sai vaadatud ja väga rahule jäin. Selle algus oli ka jubevahva, kuidas kõike nagu kuuli vaatekohast näidati. Ja üldse vahva ning teistsugune film, mis samas üpriski tõsieluline. Räägiti ju hiljuti sellest tegelasest ka "Pealtnägijas" või kuskil taolises saates..
    Anonüümne said...
    Hehe, sellel filmi puhul oligi must huumor see, mis andis talle selle lõpliku lihvi ja eristas teistest sarnastest. Mulle ka istus.
    Ja mis puutub Jared Leto't läbipõrunud narkosõltlasena, siis on tal see kogemus juba korralikult olemas, filmist 'Requiem for a Dream' siis. :)

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht