"11. september, 2001. Neli lennukit kaaperdati. Kolm neist tabasid sihtpunkti. See on neljanda lugu."
Peetakse paremaks kui veidi teise sisuga Oliver Stone'i "World Trade Centerit", mis minul veel nägemata. See film valmistas hoolimata oma heast mainest pettumuse. Täpsemalt Arvamuses.



Pealkiri: "United 93" (United 93)
Režissöör: Paul Greengrass
Žanr: põnevik / draama
Aasta: 2006
Riik: Prantsusmaa / Inglismaa / USA

Mängivad:
Christian Clemenson - Thomas E. Burnett, Jr.
Trish Gates - Sandra Bradshaw
David Alan Basche - Todd Beamer
Cheyenne Jackson - Mark Bingham
Opal Alladin - CeeCee Lyles
Starla Benford - Wanda Anita Green
...

[---]

Sissejuhatus: 11. septembril aastal 2001 toimusid Ameerikas terrorirünnakud, mille käigus kaaperdati kolm lennukit, mis hävitasid Maailma Kaubanduskeskuse kaksiktornid ja üks lennuk ründas Pentagoni. Siiski jäi neljas kaaperdatud lennuk oma sihtmärki tabamata, sest selle reisijad võitlesid, et päästa tuhandeid inimelusid isegi siis, kui see tähendaks nende enda surma. See on pooldokumentaalne lugu äärmisest vaprusest. Lugu Lend 93st.

Arvamus: Minule jäi ebaselgeks, kas panustati mõjuvale draamale või kriipivale põnevusfilmile. Sellegipoolest on tegu ühe kõige eepilisema ning väärikama tõsise filmiga, mida eales näinud - viimased hetked on vägagi mõjuvad ja lähevad otse südamesse. Paljud toovad "United 93" eeliseks selle, et näod on üpris tundmatud. Kui "World Trade Centeris" on peaosas Nic Cage, siis see ju võtab realistlikkusest suure osa ära. Miks "United 93" aga nö. pettumuse valmistas? Nagu ma ütlesin, on lõpuhetked väga pingelised ja mõjuvad, aga esimene pool mõjub väga uniselt ja tegevusetult. Sündmuspaigad vahetuvad iga paari minuti tagant lennukontrollkeskuse ning United 93 lennuki vahel, terroristid hakkavad tegutsema alles poole peal. Ma ootasin, et põnevus hakkab kohe alguses ja läheb kuni lõpuni, aga tegevus algas alles kusagil kolmveerandi peale, enne seda oli lihtsalt dokumentaalne uina-muina (ja ma ei ole Hollywoodi poolt ära hellitatud). Üheks heaks küljeks võib lugeda vähest ameerikalikkust, seda ehk tegelaste pärast. Saan aru, et selleks polnud väga palju aega jäetud, aga võrreldes "United 93" filmiga "Snakes on a Plane" (ma tean, seda ei tohiks), oli tegelaste tutvustamine ümmargune null. Terroristidele natuke küll keskendutakse, aga nendest vastuhakkavatest reisijatest mina üldiselt küll suurt teada ei saanud ning see vähendab sümpaatiat nende vastu, mis omakord röövib natuke lõpu-draamaelemendist..

Sellegipoolest soovitan filmi üksi vaadata ning isegi siis, kui 9/11 rünnakutest midagi ei tea, sest informatiivsust on siin palju. Algusest lõpuni, härrased!

6,5/10

1 Comment:

  1. Anonüümne said...
    see film oli suhteliselt saast....tüüpiline ameerika promo ja meie oleme kangelased keiss. mingi asi seal filmis häiris meeletult. kui olime filmi ära vaadanud, kahetsesime, et selle kommenteeritavaks filmiks valisime.Kuigi ma usun et World Trade Center oli oluliselt samalaadselt ameerikalikku propagandat täis. imestama pani fakt, et Nicholas Cage seAL MÄNgis.

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht