Frank Miller koomiksil (graafilise novellil) "300" põhinev jõuline sõjafilm.



Pealkiri: "300"
Režissöör: Zack Snyder
Žanr: põnevik / ajalooline / sõda
Aasta: 2006
Riik: USA

Mängivad:
Gerard Butler - kuningas Leonidas I
Lena Headey - kuninganna Gorgo
Dominic West - Theron
David Wenham - Dilios
Vincent Regan - Kapten
... [---]


Sissejuhatus: Spartasse saabub grupp Pärsia sõnumitoojaid, kes nõuavad Sparta allumist kuningas Xerxesele. Olles saadikute käitumisest solvtud, tapavad kuningas Leonidas I ja tema valvurid Pärsia saadikut, otsustades seista vastu võimsale Pärsia impeeriumile. Leonidas külastab enne lahingusse minekut oraaklit, et saada jumalate õnnistus. Ta pakub oraakli elajaslikele eufooriatele kulda ja seletab oma sõjaplaani, kuid Xerxese poolt äraostetuna teatavad nad, et oraakel ei soovi näha spartalasi sõjas. Eriti veel Karnelia festivali lähenedes. Olles oraakli sõnadest silmnähtavalt pettunud, suundub ta siiski Sparta parima 300 mehega teele, et võidelda Pärsia armeega. Teel Termopüüliasse (kreeka keeles "soojad väravad"), liituvad nendega arkaadlased ja mõned teised kreeklased. Ees seisab lahing Pärsia valitseja Xerxesile miljonipealise armeega.


Arvamus: Filmi läksin ma täiesti juhuslikult vaatama, sest sõjafilmide vastu pole mul tavaliselt just kõige suurem huvi. Juba suht filmi alguses hakkas aga asi huvitav tunduma. Eelkõige just visuaalsest küljest. Zack Snyder kasutas digitaalse kaamera asemel filmikaamerat, mis andis sellise mõnusalt ehtsa ja süngematsorti efekti. Märkimistväärt on ka ilmselt fakt, et film tehti pmst ainult ühes stuudios ja massiivselt oli kasutatud arvutigraafikat. Filmimisel on antud selline koomiksilaadne olemus, mis teeb asja omapäraseks. Mis aga minu arvates oli kõige mõnusa, oli see, et lahingutes kasutati slow motionit vaheldumisi tavapärase kiirusega. Eriti just siis, kui näidati Leonidast esimeses rünnakus. Oh milline liikumine ja oh mis musklid :D Musklites poolpaljad mehed - naissoost isikutele hea põhjus filmi vaadata ;) Verd voolas lademetes, päid ja jäsemeid lendas ning üleüldse taplus oli võimas. Sellist tüüpi filmide mitte-armastajatele võibolla mitte kõige atraktiivsem, aga ega minagi suurem asi taplus-fänn pole. Sellest filmist olen ma aga vaimustuses. Üks asi, mis aga tugevalt silma riivis oli asjaolu, et armeed olid üldplaanis suuremad, kui tegelikult arvuliselt olnud oleks. Eriti mis puudutab filmi lõppu. Aga noh...oma efektse eesmärgi ta täitis (sarnane asjaolu oli vägagi tuntav "Lord of The Rings" triloogia vältel ja ilmselt ka muudes uuema aja sõjafilmides).

Kuna ma olin visuaalsest küljest jubedalt vaimustuses, siis sisuline osa jäi mul tahaplaanile. Seda täiendasin natukene netis surfates. Termopüülide lahing ning muu ajalooline sündmuste joon on korrektselt edasi antud. Siiski on tegelaste kujutamine kohati viidud ekstreemsuse ja ühepalgelisuseni. Näiteks Xerxest kujutatakse hoopis vägivaldsemana ning välimuselt teistugusena kui ajalooliselt teada on. Sellest lähtuvalt on Lähis-Idas seda filmi päris korralikult hukka mõistetud. Ka rassismis on filmi süüdistatud. Ma siiski eelistan seda vaadata kui väga hästi visuaalset edasi antud ajaloolist sõjafilmi, mida on täiendatud portsu fantaasiaga. Kõiki filme ei pea vaatama poliitiliselt ja ajalooliselt, kui ta seda ei taotle. Ja olgem ausad...sellised elukad siiski päriselt ei ekisteerinud. Tegu ju koomiksipõhise filmiga. Mis mulle stoori juures meeldis on spartalaste täielik pühendumine. Neid on lapsest saati kasvatatud sõdalasteks ja seda nad ka on. Pühendumine täielikult ühele asjale võib tunduda küll ühekülgne, aga see on siiski märkimistväärt omadus.

Filmi lõppupooles oli üks silmatorkav sarnasus filmiga "Gladiaator": naine ja laps põllul.

See film on tehtud kino jaoks! Soovitan kõigil, kes vähegi asjast huvitatud, seda kinno vaatama minna. Telekast või arvutist vaadates jääks elamus lihtsal olemata. Ka kõige parema kodukino olemasolul. See film nõuab suurt ekraani ja võimast helisüsteemi. Selles osas nõustun täielikult Ralfiga.

10/10

0 Comments:

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht