Uus ja vana

Niih...Mõtlesin kirjutada siis mõlemast Hannibal Lecteri triloogia algusfilmist. Kuna sisu on sama, siis sissejuhatust pole vaja kaks korda kirjutada. Kes mõlemat filmi näinud, see ilmselt saab siiski aru, et sissejuhatus on kirjutatud eelkõige uut filmi meeles pidades.



Pealkiri: "Manhunter" (Inimeste jahtija) ja "Red Dragon" (Punane draakon)
Režissöör: esimene film - Michael Mann, re-make - Brett Ratner
Žanr: draama / krimi / märul / õudukas
Aasta: esimene 1986, re-make 2002
Riik: USA / Saksamaa

Mängivad (1986):
William L. Petersen - Will Graham (as William Petersen)
Brian Cox - Dr. Hannibal Lecktor
Kim Greist - Molly Graham
Joan Allen - Reba McClane
Dennis Farina - Jack Crawford
...

Mängivad (2002):
Anthony Hopkins - Dr. Hannibal Lecter
Edward Norton - Will Graham
Ralph Fiennes - Francis Dolarhyde
Harvey Keitel - Jack Crawford
Emily Watson - Reba McClane
...

[---]

Sissejuhatus: Will Graham lahkus FBIst peale seda, kui sai tõsiselt vigastada kaas-agendi kohtupsühaatri doktor Hannibal Lecteri poolt, kui avastas, et Lecter on sarimõrvar, keda ta on pikka aega taga otsinud. Nüüd, kui FBIl on käed ja jalad täis püüdmaks vilunud kurjategijat "Hambahaldjat", otsib agent Jack Crawford Grahami üles ja palub tema abi. Graham küll algul keeldub, kuid nähes pilte mõrvatud peredest muudab ta meelt. Uurides ringi kuriteopaikadel ja tutvudes toimikutega, märkab ta nii mõndagi, mis on uus. Kahjuks ei aita see neid väga palju edasi, sest mõrvari motiiv ja ohvrite valimine on teadmata. Saamaks selles olukorras selgust, pöördub Graham Lecteri poole.

Arvamus: (1986) Ma ei oska öelda, kas selle nägemine peale re-make'i on hea või halb. Igastahes kehvem tundus see mulle küll. Brian Coxi ja William L. Petersen olid küll head, aga mitte võrreldavd Anthony Hopkinsi ja Edward Nortoniga. Siin oli Lecter selline lõbusa olemisega ja tal oleks nagu täiesti ükskkõik tegevusest. Brian Cox sobiks rohkem mafioosoks kui psühhopaadiks. Minule oli üllatus, kes selles filmis Grahamit mängis - W.L. Peterson, keda paljud teavad Gil Grissomina C.S.I. Las Vegasest. Kahjuks polnud ta selle osa jaoks just kõige sobivam. Emotsioonid tulid kusagilt järsku ja tema näos neid eriti polnudki. Samas ma ei imesta, kui selle veidi halvema arvamuse põhjuseks on asjaolud, et ma nägin ennem re-make'i. Erinevusi uue filmiga võrreldes on mitmeid. Näiteks Gaharmi perekonnale on rohkem tähelepanu pööratud. Kohati olid olukorrad ka intiimsemad kui re-make'is. Muusika oli päris hea ja keskkond oli üpris fancy. (Hinnang: 6,5/10)


Arvamus: (2002) Kõikidest Hannibali filmidest on "Red Dragon" minu lemmik. Hopkins on muidugi täiesti ületamatu. Northon suudab ennast rohkem inimesena esile tuua kui Petersen. Emotsionaalsust on siin filmis rohkem. Tegelaste reaktsioonid erinevatele situatsioonidele on vaatajale arusaadavad, sest nende põhjustajad on teada. See puudutab eelkõige Grahamit ja "Hambahaldjat". "Hambahaldjas" pole lihtsalt paha tegelane, vaid raske lapsepõlve sünnitis. Erinevalt "Manhunterist" on uue filmi keskkond paljuski sobivam tegevuse õhkkonnaga. Näiteks Hannibali kong uues filmis sobib paremini kokku tema iseloomu ja ohtlikkusega kui vana filmi kong. Hannibali roll uues filmis tundub olevat suurem, erinevalt vanast filmist. Graham on siin filmis küllaltki tagasihoidlik ja mitte nii enesekindel. Muusika oli hea. Kohati ehmatas alguses päris ära. Ma nüüd ei oskagi öelda, kas vana või uue filmi lõpp oli parem. Isiklikult meeldis uue filmi oma paremini, sest vanemas käis asi kuidagi....kähku :P (Hinnang: 9/10)

Soovitan vaadata mõlemat filmi (ja muidugi raamatuid). Ma pole küll "Red Dragon" raamatut lugenud, aga ilmselt on mõlemas filmis erinevaid raamatus olnud sündmusi esile toodud. Uusi fakte küll praktiliselt ei tule, aga mõni asi saab selgemaks küll.

Vabandan, kui minu arvamused pole just kõige paremini kirjutatud. Raske on headele filmidele head ülevaadet kirjutada. Eriti kui olla kriitikas parem kui kiitmises :P Varsti järgnevad ka teiste Hannibali filmide ülevaated.

2 Comments:

  1. Anonüümne said...
    Sa eelistad Red Dragonit The Silence of the Lambsile?
    Anonüümne said...
    Jah. So? Igal oma enda maitse.

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht