Olen pikalt olnud CSI fänn ja huviga vaadatud nii "Las Vegast" kui ka spin-offe: "CSI: NY" ja "CSI: Miami". Muidugi "Las Vegas" ehk originaalne CSI on ikka kõige parema mulje jätnud. Ilmselt on meeskond lihtsalt seal parim. Ega teistelgi viga ei ole, muidu.



Pealkiri: "CSI: Crime Scene Investigation" (CSI: Kriminalistid)
Looja: Anthony E. Zuiker
Žanr: krimi / põnevik / müsteerium / draama
Aasta: 2000-...
Riik: USA / Kanada
Osa pikkus: 60 minutit
Hooajad: 7 hooaega

Mängivad:
William L. Petersen - Gil Grissom
Marg Helgenberger - Catherine Willows
George Eads - Nick Stokes
Jorja Fox - Sara Sidle
Gary Dourdan - Warrick Brown
Paul Guilfoyle - Kapten Jim Brass
Eric Szmanda - Greg Sanders
Robert David Hall - Dr. Al Robbins
...[---]

Sissejuhatus: CSI on terves maailmas palju populaarsust võitnud seriaal, mis keskendub Las Vegases asetseva kriminalistika büroo tegevusele. Sarja keskmes on "surnuaia" ehk öise vahetuse meeskond, mille liidriks Gil Grissom ja teisteks liikmeteks Catherine Willows, Nick Stokes, Warrick Brown ja Sara Sidle. Sarja tegelikuks kangelaseks peetakse aga teadust, mille abil nimetatud kriminalistid kurjategijaid trellide taha panevad. Nende kasutada on parim tehnoloogia, kuna tegemist on USA-s tervelt teisel kohal asuva bürooga, ning seetõttu on nad suutelised lahendama juhtumeid, millede puhul see võimatu näib. Seriaali kirjutajate fantaasia on piiritu, mistõttu tuleb erinevates episoodides ette uskumatuid mõrvalugusid. Mõned juhtumid on aga päriselust võetud, kuna seriaali teostamisele aitab kaasa päris kriminalistide meeskond. Nende ülesandeks on peale ideede jagamise ka jälgida, et nii sisu kui näitlejate käitumine vastaks tegelikkusele. CSI pakub põnevat vaatemängu, kunal äbi aegade on kriminullid inimeste tähelepanu köitvaks osutunud. CSI-s seotakse vana hea Sherlock Holmes 21. sajandi tehnoloogiaga. Seriaal pakub huvitavaid küsimusi, milledele ka vastus leitakse. CSI erineb teiste sarnaste seast sellega, et erinevate teooriate ja motiivide väljatöötamise asemel keskendutakse teadusele ja tõenditele, mis kuriteopaigast on leitud.

CSI-d esitleti juba 1999-l aastal USA telekanalile ABC, kuid sealsed juhid ei olnud sarja näitamisest huvitatud, pidades seda vaatajate jaoks liiga keerulisegs ja segaseks. Sarja looja Anthony E.Zuiker pöördus siis kanali CBS poole, mis hakkas CSI-d näitama reedeste sarjade seas, milledest ta kiiresti osutus kõige vaadatumaks. Peale esialgset edu viidi sari üle neljapäevale (neljapäeva õhtuti on televaatajaid palju rohkem kui reedeõhtuti), kus see pidi hakkama võistlema NBC edukate sarjadega nagu "Sõbrad", "Will ja Grace" ning "ER". CSI jäi endiselt edukaks ning kui "Sõbrad" 2004-l aastal ära lõppes, kasvas krimisarja vaadatavus veelgi. 2003. aastal ostis kanal Spike TV rekordilise summa eest (1,6 miljonit dollarit ühe osa kohta) õigused CSI episoode oma kanalil kordusena näidata ning sealgi osutus sari üheks populaarseimaks. Nüüd vaatab CSI-d Ühendriikides keskmiselt 30 miljonit vaatajat nädalas ning seega on tegemist sealse enimvaadatud sarjaga. Peale selle, et CSI tootjad ise on aluse pannud kahele spin-offile (Miami ja New York), on selle edu kaasa toonud veel teistegi samalaadsete sarjade tekkimise. Näiteks võib tuua sarjad "Cold Case", "Without a Trace", "Crossing Jordan", "Law & Order: Criminal Intent". CSI on kõvasti tõstnud ka nende huviliste hulka, kes tahavad kriminalistiks õppida. Samuti on sari mõjutanud ohvreid, vandekohtunikke, prokuröre ja üldsuse vaadet kriminalistika valdkonnas. Seda nähtust kutsutakse CSI efektiks.

Arvamus: Paljud võivad ehk arvata, et tegu on sarjaga neile, kes Sherlockit, Poirot'i ja Marple'it ei mõista. Tegelikult piisab vaid ühest osast, et sellest seriaalist sõltuvusse jääda ja siis ei ole ta enam midagi lollide Hercule Poirot. Praegu on jooksmas juba seitsmes hooaeg ja stsenaristidel ei paista mõtted küll otsa lõppevat, vaid tegelased on hooajast hooaega kõvasti muutunud (kasvõi see habe Grissomil). Fännina olen ära näinud peaaegu tervenisti esimesed viis hooaega (parimaks pean vist kolmandat), kuues on käsil ja küll jõuan ka seitsmendani. Eks CSI'l on oma tõusud ja mõõnad, kuigi isegi kehvamat sorti osa on tavaliselt haarav. Meeskond on leidlikult kokku pandud ning peale igapäevast juhtumite lahendamist tutvustatakse ka nende probleeme ja igapäevaelu. Pole midagi imestada, et CSI on nii populaarne nähtus. Tegu on lihtsalt huvitava sarjaga, kust õpib palju huvitavat ja uut.

Hinnang: 9/10

1 Comment:

  1. Anonüümne said...
    Indeed. CSI ("CSI: Crime Scene Investigation"'i näol) on kindlasti parim, võrreldes NY või Miamiga.
    Lihtsalt, tegelased.
    +Horatio on väga "leim" tüüp imo. häirib suht.
    Grissomile jääb tõesti alla, kõvasti.

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht

Blogger Templates by Blogcrowds