Originaalsissekanne on 27. august 2006.

---

Mingid päevad tagasi nägin Kanal2 vaadates reklaami filmile "Tsunaami". Esmamuljel tavaline katastrooffilm, kuid siis kuulsin, et tsunami ähvardab Saksamaad. See kohe kriipis kõrvu, sest Saksamaa asub kohas, kus lihtsalt pole see asi sel määral võimalik. See on geograafiliselt võimatu (miks? lugege siit). Tekkis küll väikene huvi, sest mul on kerge nõrkus katastrooffilmide vastu, kui siiski mitte piisavalt suur, et seda ekstra vaadanud oleks. Aga juhtus nii, et sattusin õigel ajal teleka taha :) No kõigepealt siis filmist endast kah.



Pealkiri: "Tsunami" (Tsunaami)
Režissöör: Winfried Oelsner
Žanr: draama / märul / seiklus
Aasta: 2005
Riik: Saksamaa

Mängivad:
Kristian Kiehling - Jaan
Anja Knauer - Svenja Schweiger
Dan van Husen - Kramlick
Lars Gärtner - Christian Wieland
Charlie Rinn - Helge Duis
...[---]
Sissejuhatus: Nafta puurjaamal Rantium IV, saare Sylt lähistel, otsib naftafirma Alpha Gas metaanhüdraati ehk "põlevat jääd". See aine asendab tulevikus õli, gaasi ja kivisüsi. Ning selle varud on suuremad, kui eelnimetatutel kokku. Et maailmaturul edu saavutada, tegutseb Alpha Gas ilma EL'i keskkonnakaitse loata.

Karmikäeline projektijuht Kramlick (Dan van Husen) ei tagane ka siis, kui nende firmasisene keskkonnajärelvalvaja Christian Wieland (Lars Gärtner)neid hoiatab. Ta laseb teha mitu riskantset plahvatust mere põhjas, et teada saada, kui suur metaanhüdraadi väli seal on. Selle tulemusena merepõhi vajub kokku ja tekitab hiidlaine Põhjameres, mis suundub otse Sylti poole, kuid pole kuigivõrd hävituslik.

Kui Christian salapäraste tingimuste tõttu sureb, saab tema sõber Jaan (Kristian Kiehling), surfar, enda kätte õhkimiste riskianalüüsi. Alpha Gasi juba algusest peale kahtlustanud hüdroloog Svenja (Anja Knauer), kes tuli väikesele saarele Christianiga kohtuma, ja Jaan otsustavad illegaalse tegevuse lõpetada. Kahjuks liiga hilja ja Kramlick, kes on vahepeal Alpha Gasi juhataja kontrolli alt väljunud, õhkab lõhkeained. Selle tagajärjel langeb merepõhi veel rohkem, tekitades hiidlainete ahelreaktsiooni. Mille tagajärjed võivad olla katastroofilised.

Arvamus: Kõlab nagu tavaline katastrooffilm, kuid siiski kohati päris erinev. Mind isiklikult paelus kõige rohkem see, et erinevalt Hollywoodi filmidest olid siin hoopis teistsugused kaadrivõtted. Näidati asju, mida tavaliselt Ameerika katastrooffilmides ei kohta. Näiteks kuidas keegi täpsemalt hiidlainega kokkupuutub jne. Eriefektid olid ka täitsa okei. Aga peale kahe kena peategelase (Krisitian Kiehling on jube armas :P) ja huvitavate kaadrite pole sellel filmil suurt midagi pakkuda : / Näitlejatöö on keskpärane ja esitatavad sündmused on mittetõesed. Kahe peategelase vahel tekkiv armulugu algul pole ja siis järsku on. Seda sümpaatia tekkimist polnud kusagil vahepeal näha. Või magasin ma selle maha ajal, kui nad õhukindlas asjas kinni istusid ja ma pidin korra ära käima. Oli kuidas on. Küll aga esitas kurjam Kramlick ennast päris hästi. Selle mehe nägu on kui loodud kurjamiks olemiseks :)

Mind pani aga imestama see, et Põhjameres tekitati hiidlained ja need jõudsid kohale ainult Sylti saarele? See oleks jõudnud ka mujale Saksamaale ja Taani ja Suurbritanniasse ja Norrasse ja Belgiasse ja Hollandisse. See on tavaline, et räägitakse siiski asjaosaliste asukohast, kuid kui filmis räägivad asjast uudised ja ainult sellest pisikesest saarest, siis on küll midagi nihu :P

Aga see, mis toimus esimese laine puhul...no kamoon. Surfar, kes teab lainetest palju ja päästab lõpupoole kõik, ei silma rannas istudes, et vesi on enne hiidlainet kuidagi taganenud?(nii oleks pidanud olema, kuid mina seda ei näinud toimuvad) Ja siis muidugi ka see fakt, et tema isa sai tsunamilt otse pihta ja jäi ellu ning veel mõnikümend meetrit kohast, kus ta pihta sai? Ja rannas olevad asjad on alles, aind jälle mõnikümend meetrit eemal? Minule kui geograafia ja looduskatastroofide huvilisele on see küll paras huumor : ) Vot selle lõpplahenduse kohta ma nüüd öelda ei oska. (!!!!!!!!!!!!SPOILER!!!!!!!!!!!!) Pmst võib selline lõhkamine tõesti lainet murdma panna, kuid et selle tagajärjel tekivad aind nii väikesed lained...kahtlane.

Märgiks ka eraldi ära, et tegelaste nimed on põhiliselt Taani keeles ja saar ise asub ka rohkem Taani kui Saksamaa pool. Taani sugemetega Saksa film.

Hinnang: Armsate peategelaste, huvitavate kaadrite ja žanri eest 4/10

0 Comments:

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht

Blogger Templates by Blogcrowds