Jaapani "Kärbeste Jumal"

Nii seda teost kirjeldada võib. Tuli mõte mitte-ingliskeelsest filmist rääkida ja kuna pilusilmade filmikultuur väga mitmetahuline on ning et see on Jaapani 10 edukaima filmi hulgas, miks mitte?



Pealkiri: "Batoru rowaiaru" (Battle Royale)
Režissöör: Kinji Fukasaku
Žanr: draama / märul / põnevik
Aasta: 2000
Riik: Jaapan

Mängivad:
Tatsuya Fujiwara - Shuya Nanahara [poiss #15]
Aki Maeda - Noriko Nakagawa - [tüdruk #15]
Taro Yamamoto - Shougo Kawada - [poiss #5]
Chiaki Kuriyama - Takako Chigusa - [tüdruk #13]
Sousuke Takaoka - Hiroki Sugimura - [poiss #11]
Takashi Tsukamoto - Shinji Mimura - [poiss #19]

[---]

Sissejuhatus: 3B klass on valitud selle aasta Battle Royale´i tõsielusarja, kus õpilased peavad võitlema üksteisega oma elu nimel. Kiriyama armastab tapmist ja temale on Battle Royale kui mõni tore meelelahutus. Sarnaselt kasutab vahetusõpilane Kawada (Taro Yamamoto) ära võimalust, et oma tüdruksõbrale Keikole kättemaksta. Samas üritavad teised sõpradega liituda, et ellujäämist endale ja sõbrale kindlustada. Siin asetseb aga selle filmi dilemma: Kas ellujäämisinstinkt ületab lojaalsuse oma sõprade ees?

Arvamus: Sisu võib tunduda veidi odavana, ehk isegi tänapäeva sopaulmekirjandusele omasena. Tegelikult on tegu märksa arukama ja sügavama filmina, milles peitub üksainus kindel küsimus: kas tapaksid parima sõbra, et ise ellu jääda? Lisaks sellele jäi mulle sisust tundumus, et tegu on konkreetse kritiseeriva nipsuga eeldatava tulevikuühiskonna pihta, mis rajaneb (nii mitmes muuski ulmefilmis kujutatuna) peamiselt vägivallale. Ka ei tundunud mulle, nagu oleks hr. Fukasaku soovinud luua tavalist filmi, mis peaks vaatajat lihtsalt šokeerima.

Ideed on päris huvitavad, alustades igale õpilastele antud juhuslikust relvast (üks õnnetuke sai supipotikaane ja üks tolle enesekaitse-elektrividina, samas kui osasid tulirelvaga õnnistati) ning lõpetades reeglite rikkumisel plahvatava rihm-pommiga, mis iga osaleja korrale allumatuse korral plahvatab.

Film on perfektne näide sellest, kuidas hoolimata jõhkrusest ja hulgalisest verest Jaapani film ilus olla võib. Ilus selles mõttes, et sa naudid vaatamist, selles on midagi, mis paneb sind vaatama. "Battle Royale" on lugu sõprusest, vaenust ning kokkuhoidmisest - soovitaks kõigile märulifilmide, Jaapani paremiku või Goldingu klassikalise "Kärbeste Jumal" austajaile.

Hinnang: 6,5/10

1 Comment:

  1. Anonüümne said...
    Kuna inimesed ei mõista, et osad on kuradi laisad ja ei viitsi teksti lugeda otsisin endale traileri ja noh seda veresauna võiks isegi vaadata.

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht

Blogger Templates by Blogcrowds