Mõtlesin teha kokkuvõtliku tutvustuse tuntuimast surma käsitlevast triloogiast ja selleks on loomulikult "Lõpp-punkt" ehk "Final Destination" seeria.



Pealkiri: "Final Destination" (Lõpp-punkt)
Režissöör:: 1. ja 3. osal James Wong ning 2. David R. Ellis
Žanr: õudukas / märul / müsteerium
Aasta: 1. osa 2000, 2. osa 2003 ja 3. osa 2006
Riik: USA

Mängivad (1. osa):
Devon Sawa - Alex Chance Browning
Ali Larter - Clear Rivers
Seann William Scott - Billy Hitchcock
Kerr Smith - Carter Horton

Mängivad (2. osa):
Ali Larter - Clear Rivers
A.J. Cook - Kimberly Corman
Michael Landes - Officer Thomas Burke

Mängivad (3. osa)
Mary Elizabeth Winstead - Wendy Christensen
Ryan Merriman - Kevin Fischer
Kris Lemche - Ian McKinley

[---]

Sissejuhatuseks:

1. osa: Keskkooli õpilased on minemas klassiekskursioonile Pariisi. Vahetult enne lennuki õhkutõusmist näeb üks õpilastest nägemust, et lennuk kukub alla ning kõik pardal olijad hukkuvad. Poiss hakkab hirmust märatsema ning tema ja veel kuus pardal viibijat tõstetakse lennukilt maha. Lennuk stardibki, ilma nendeta ning vaid mõni hetk peale õhkutõusu toimub pardal tugev plahvatus - kõik lennukis viibijad hukkuvad. Kuid surmal oli plaan, et kõik, kes sel lennul olema pidid, peavad surema - ning tema enda plaani pole muutnud. Need seitse, kes õnnetust vältisid, hakkavad järgemööda salapärastel asjaoludel surema ...

2. osa: Kimberly on lõbusal nädalavahetusel koos sõpradega, kui ta näeb maanteel nägemust autoõnnetusest. Tänu sellele päästab ta rühma inimesi sellest jubedast plahvatusest ja avariist. Tuleb välja, et rühm on ikkagi ohus - järjest hakkavad nad salapäraselt surema.

3. osa: Kui Wendy Christensen (Mary Elizabeth Winstead) näeb nägemust õnnetusest, kus tema ja ta sõbrad saavad lõbustuspargis Ameerika Mägedes surma, hoiatab ta kõiki ja päästab mitu oma sõpra ja teist inimest sellelt. Muidugi hukkuvad kõik ülejäänud, kes tema juttu ei uskunud. Kuid ka see kord ei anna surm nii kindlalt alla ja esialgsed pääsejad hakkavad veidratest õnnetustes surema. Koos teistega üritab Wendy leida võimalust oma saatuse eest pääseda.



Arvamused:

1. osa: Kõige originaalsem ja parimate karakterite-näitlejatöödega. Järjed suutsid tervele ideele mingi klišeeliku tagaplaani manada, mis rikkusid juba esimese osa sära. Sellegipoolest on tegu sarja parima osaga, nagu juba arvata võib (2. jääb vaid natuke alla). Sündmused on etteaimamatud ning seletus sellele ainulaadsele ideele on ka esimeses osas kõige usutavam: peategelane toob vahepeal päris mitu huvitavat teooriat, nagu mõni järgmise/tänase päeva otsus võib põhjustada sinu bussi alla jäämise aastaid hiljem. See osa on ka kõige süngem ja soovitaks seda muidugi kõige esimesena vaadata. (Hinnang: 7/10)

2. osa: On kaks asja, millega järg esimese filmi üle trumpab. Esiteks on surmad palju pikemad, pingelisemad ja huvitavamad. Need võivad vahel venida viie minutini ja põnevus muudkui kasvab. Lõpuks hakkad juba igatahes küüsi närima. Teine eelis on ettekuulutuse-stseen päris võimsa autoõnnetusega. Palgid paiskuvad veokilt maha, autod lendavad kummuli ja inimesed surevad jubedat surma. Nüüd aga miinustest: vägagi tobe idee uue-elu-võidab-surma näol ning üldse on dialoog rumalam. Esimene osa hiilgas originaalsustega iga nurga peal kui teine omab nauditavust ainult surmastseenide poolest. (Hinnang: 6,5/10)

3. osa: Mm-hmm, režisööritoolis taas James Wong, aga asja see paremaks ei muuda. Ettekuulutus on täitsa korralik, CGI tipptase. Ent peale seda läheb kõik allamäge. Surmad on küll verised (jällegi hiilgab CGI), aga peale iga viie minuti tagant nähtavate surmastseenide teos muud ei pakugi. Dialoog on olematu ja mingit uut ideed kah ei ole. Lõpustseen, mille ainueesmärk oli arvatavasti filmi pikemaks venitamine, on siiski päris ootamatu ning gore-fännidele maiuspala. 3. osa soovitakski vaid splätterisõpradele. Kes kaugemale otsivad, võiksid tutvuda esmalt esimese filmiga. (Hinnang: 5/10)

2 Comments:

  1. Anonüümne said...
    ma pidin õudukapostituse peaaegu kinni klõpsama (mulle eriti ei meeldi õudusfilmid), aga enne jõudsin veidi lugeda ja suur õnn, et lugesin. ma nägin seda esimest osa kunagi ja mulle jõledalt meeldis, aga ma unustasin nime ja ma olen päris tänulik, et ma nüüd teada sain. (vast oleks ma nime ise ka leidnud, eriti kui asi nii tuntud on, aga ma polnud veel viitsinud otsida).
    Anonüümne said...
    Esimene oli suht sheff, teine oli jama ja kolmandat ei vaevunud enam. x_x

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht

Blogger Templates by Blogcrowds