Pealkiri: "Fargo" (Fargo)
Režissöör: Joel Coen (ka Ethan Coen)
Žanr: draama / krimi / märul
Aasta: 1996
Riik: USA / Suurbritannia

Mängivad:
William H. Macy - Jerry Lundegaard
Steve Buscemi - Carl Showalter
Peter Stormare - Gaear Grimsrud
Kristin Rudrüd - Jean Lundegaard
Harve Presnell - Wade Gustafson

[---]

Sissejuhatus: Kaelani võlgades olev automüüja Jerry Lundegaard (William H. Macy) on hädas, tema rikas äiapapa ei kavatsegi teda rahaprobleemide juures aidata. Seega palkab Jerry kaks tüüpi (Steve Buscemi, Peter Stormare), et need tema naise (Kristin Rudrud) rööviksid ja sel moel äiapapa rahale ligi pääseks. Lunaraha läheks loomulikult suuremalt jaolt tema enda tasku. Plaan hakkab viltu vedama, kui röövijad poolkogemata politseiniku tapavad. Sealt alates läheb kõik allamäge.

Arvamus: Üks parimaid lumises ilmas aset leidvaid filme ning tugevate näitlejatööde-karakteritega kriminull-tragikomöödia, millele lisab särtsu kõvasti kuulihaavadest pritsivat verd. "Fargot" loetakse Coeni vendade (üheks) parimaks tööks ning lihtsalt pean nõustuma. Lugu algab Macy poolt mängitud mehe (film pidavat paljukasutatud karakternäitlejast mehe tegema tuntud karakternäitlejaks) inimrööviplaaniga ning sealt hakkab kogu musta huumoriga vürtsitatud krimka pihta: igav ei hakka hetkekski ning sellegipoolest on kõik sündmused äärmiselt rahuliku vooluga (seda efekti annab arvatavasti lumi).

Ma võin loetleda filme, mille "paha mees" on tekitanud mulle judinaid: inimsööjast psühhopaat Kevin "Sin City"-st, Ben Fosteri esitatud Mars "Hostage"-is ning Gaear Grimsrud, keda mängib Peter Stormare - otse loomulikult "Fargos". Oma vaikusega ja rahulikkusega (isegi paarimeest - keda kehastab hiilgava rollisooritusega Steve Buscemi - läbi puuhakkimismasina supiks tehes) suudab ta oma ekraaniloleku parajalt kõhedaks muuta, lisades elamust veelgi. Mõlemad mehed ka pildil.

Soovitan filmi kõigile Coeni austajatele ning neile, kes ei ütle ära kvaliteetsest õhtusest krimkast: ometigi on film saavutanud 106'nda koha IMDb TOP 250-s ning positsiooni raamatus "1001 filmi, mida peab elu jooksul nägema".

Hinnang: 7,5/10

0 Comments:

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht

Blogger Templates by Blogcrowds