Tänapäeva Hollywoodi õudustööstuse hirmutamismeetodiks on võimalikult palju tapmist, verd ja vägivalda. Võiks öelda, et see hakkab juba kuluma ning seetõttu võivadki PG-13 Jaapani tondilugude jänkiversioonid palju teretulnumad olla. Ma küll ei väida, et õudusfilmifriik peaks taolisest toodangust eemale hoidma, aga võltsverega minnakse liiale küll. On ka häid šokiõudukaid, näiteks nagu seda oli "The Hills Have Eyes", mille lavastas prantslane Alexandre Aja. Nüüd räägiks natuke ka ühest tema teisest filmist.



Pealkiri: "Haute tension" (Kõrgepinge)
Režissöör: Alexandre Aja
Žanr: õudukas / märul
Aasta: 2003
Riik: Prantsusmaa

Mängivad:
Cécile De France - Marie
Maïwenn Le Besco - Alex
Franck Khalfoun - Jimmy
Andrei Finti - Alexi isa
Oana Pellea - Alexi ema
...

[---]

Sissejuhatus: Ülikoolisõbrannad Marie ja Alex suunduvad viimase vanemate koju puhkama. Nende rahulikku olemist segab aga võõras, kes hilisõhtul nende uksele koputab. Too tapab Alexi isa, ema, venna ja koera ning veab kinniseotud Alexi oma autosse. Lootuses päästa oma sõbrannat, asub õnneks ellu jäänud Marie teda jälitama, mõistmata olukorra ohtlikkust.



Arvamus: Lugu on iseenesest lihtne - killer koputab uksele, korraldab veresauna ning järgneb lõppematu pinge, kui Marie mõrtsukat jälitab. Ometigi pole selles midagi halba, sest tihti on lihtne ja põnev õudukas palju vaadatavam kui šüžeepöördeid täis tondikas. Paljud ei jäänud aga Aja kriipiva koleõudukaga rahule. Näiteks peeti lõputwisti ebavajalikuks ning Dean Koontzi fännid nägid plagiaati, kuna sisu oli analoogne tolle raamatuga "Intensity". Twist oli tõesti tarbetu, kiire lõppmäng killeriga oleks mulle palju rahuldustpakkuvam olnud ning sellise sisuga filmi pole ju vaja mõttetult taibukaks üritada teha. Verd aga valatakse korralikult. Mõrtsukas notib oma teel kõikvõimalikke inimesi, kasutades selleks kirvest, käsitsikasutatavat ketassaagi ja isegi kirjutuslauda. Kullakallis MPAA andis sellele lausa NC-17 reitingu.

Minu arvates oli prantsuse keel meeldiv vaheldus Ameerika jõhkerfilmindusele, mõrtsukas ise oli parajalt jube sell ning osade stseenide juures lihtsalt peab juukseid katkuma, sest nii põnevaks läheb. Soovitan ainult külma närviga inimestele!

Hinnang: 6,5/10

1 Comment:

  1. Anonüümne said...
    Nägin kunagi selle filmi trailerit, ning mõtlesin, et: "Voh, seda vaataks küll!" Kuid kahjuks hiljem filmi nimi ununes... Tänud, et meelde tuletasite.

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht

Blogger Templates by Blogcrowds