"Hold me," palus Kim Edwardit.
"I can't," vastas too talle kurvalt.



Pealkiri: "Edward Scissorhands" (Edward Käärkäsi)
Režissöör: Tim Burton
Žanr: draama / komöödia / fantaasia
Aasta: 1990
Riik: USA

Mängivad:
Johnny Depp - Edward
Winona Ryder - Kim
Dianne West - Peg
Anthony Michael Hall - Jim
Kathy Baker - Joyce
Vincent Price - The Inventor
...

[---]

Sissejuhatus: Edward (Johnny Depp) on ühe osava leiutaja pooleli jäänud kätetöö. Tema looja suri enne, kui oma tööga valmis sai. Seetõttu ongi tal käte asemel teravad käärid.
Ühel päeval leiab hoolas külaelanik (Dianne West) üksiku Edwardi leiduri elukohast ning otsustab ta enda koju elama võtta. Edwardist saab kiiresti külaelu asendamatu liige tänu enda osavusele hekilõikamisel ja koerapügamisel. Kuid elu ei lähe edasi nii roosiliselt ja Edwardis lööb lõkkele armastus, millele on määratud traagiline lõpp ...

Arvamus: Ma nägin seda filmi esimest korda noorelt, ehk 6-7 aastaselt. Tegu on ilmselt Deppi ühe parima osatäitmise ja Burtoni (ühe?) parima filmiga. Kogu filmi vältel on ainsad rõõmsad noodid ehk Edward viivuks naeratamas või erksates toonides väikelinn, mis kohe selle kõrval mäekünkal asuva sünge ja räämas lossiga efektiivse kontrasti loob. Teos on omapärane segu sürrealistlikust fantaasiafilmist ja poolhumoorikast draamast. Ja sel draamal on ka üks traagilisemaid lõppe üldse. Miski ei lõpe kellegi jaoks hästi ja toon ei muutu kordagi positiivsemaks (va. stseen, kus külanaised Edwardil oma koeri pügada lasevad). Danny Elfmani muusika sobib samuti perfektselt. Winona Ryder teeb ka väga meeldiva rolli ja kui aus olla, siis kõik näitlejatööd olid head. Väikese etteaste teeb ka Vincent Price leiutajana ning see roll jäi tema viimaseks enne tema surma.

Järele mõeldes võiks selle filmi stsenaariumi põhjal ka väga veenva teatrilavastuse sooritada, kuigi ma kahtlen, kas Burtonile omaseid visuaalseid iseärasusi lavakunstis edasi anda oleks võimalik. Soovitan "Edward Scissorhandsi" neile, kes naudivad luulet, draamafilme ja kerget musta huumorit. See on kogemus, mis jääb eluks ajaks meelde (eriti jõulude ajal!)

Hinnang: 8/10

1 Comment:

  1. Anonüümne said...
    ma armastan seda filmi. ^^

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht

Blogger Templates by Blogcrowds