Mõtlesin Animatsioonid kategooriat väheke täiendada. See teos on minu isiklik lemmik koos klassikaks saanud "Toy Story'ga", seega miks mitte?



Pealkiri: "Over the Hedge" (Üle heki)
Režissöör: Tim Johnson ja Karey Kirkpatrick
Žanr: animatsioon / komöödia / seiklus / pere
Aasta: 2006
Riik: USA

Hääli loevad:
Bruce Willis - RJ
Garry Shandling - Verne
Steve Carell - Hammy
Wanda Sykes - Stella
William Shatner - Ozzie
Nick Nolte - Vincent

[---]

Sissejuhatus: RJ on üksi ringi uitav pesukaru, kes ühel ööl metsikut kõhukorinat tunneb. Nõnda ronib ta ettevaatlikult kurja karu Vincenti koopasse, et tolle kartulikrõpsu- ja kommivarud vaikselt sisse vehkida. Paraku tabatakse ta teolt ning kärutäis Vincenti toidukraami hävineb. Selle asemel, et RJ'le otsa peale teha, nõuab karu temalt kaotatud kraami tagastamist ühe nädala jooksul. Alguses näib nõue võimatuna, ent RJ'l tuleb pähe geniaalne plaan.

Metsas ärkavad loomad talveunest ning avastavad, et midagi ei ole süüa. Otsides omale puuoksi, mida närida, satuvad nad millegi suure ja hirmsa otsa. See on kõrge ja roheline, kilpkonna Verne'i arvates mingit sorti põõsas. Puu otsast aga kostub tark selgitus: "See on hekk." Seal seisab elukogenud pesukaru RJ, kes kohe loomadele nende talveune ajal tekkinud elamurajoone tutvustab. Samuti näitab RJ neile ka toitu, mida söövad inimesed ja mis on loomatoidust poole maitsvamad. Loomad hakkavadki niisiis naabruskonnast toitu pätsama, teadmata RJ plaanist...

Arvamus: Algselt ei osanud ma sellisest koostööst nagu Johnson & Kirkpatrick miskit arvata. Johnsoni "Antz" oli mind külmaks jätnud, aga siiski otsustasin seda kinno vaatama minna - loomulikult inglise keeles (eestikeelsed dublaažid mulle eriti ei meeldi). Pettuma ma ei pidanud! Tavaliselt animatsioonid mind eriti naerma ei aja, aga seekord olin mitmel korral krampis. Seega, huumorit oli pidevalt - seda eriti tänu tormakale oravale Hammy'le (kelle häält tegi Steve Carell ja who stole the show) ning hoog samuti pidevalt sees. Lõpp oli ka äärmiselt mõnus ja nagu animatsioonides ikka, leidus truu moraal.

Kui ehk midagi häiris, siis pidev teema loomapiinamise ümber. Jällegi üks animatsiooni kuldreegleid ehk "paha tegelane" oli täidetud verejanulise karu ning pahase ärinaise abil. Ärinaine muidugi võttis kohe ette pisiloomade mahalöömise, kutsudes selleks kohale tüseda putukatõrjetegelase, kes kõikjale tema aeda mingid lõikuraparaadid ja laserid paigutas. Muidugi viga ei saanud keegi, aga see kavatsus loomakestele viga teha käis veidi närvidele, tegu ju lastefilmiga.

Hinnang: 8/10

4 Comments:

  1. Anonüümne said...
    Oi, see oli väga armas multikas minu meelest :)
    Anonüümne said...
    Mulle eriti ei meeldinud. Üleüldse on viimasel ajal arvutianimatsioonide tase kehvemaks läinud. Või on viga selles, et ma ise olen aina vanemaks saanud. Ainuke, mis viimase aja asjadest meele järgi on olnud on Cars ja natuke ka Happy Feet (kuigi selle sisu eriti kõva polnud). Omaaegsed arvutihitid olid tunduvalt paremad.
    Anonüümne said...
    Nõustun. Paljud viimase aja animatsioonid on läbikukkumised, "Open Season", "Barnyard" jne. ning endalegi meeldivad vanemad. Teine lemmik ongi just "Toy Story". Aga "Over the Hedge" oli küll tase miskipärast. "Cars" oli lahjavõitu minule jälle. ;)

    Maitse asi...
    Anonüümne said...
    Hmm... mind ei seganud ärinaise kavatsused loomadest vabaneda. See oli ju täiesti realistlik, puhtloogiline reaktsioon tema poolt, samuti minu meelest suur osa filmi mõttest. Olgu siis, et Over the Hedge ei pruugi olla sügavalt rõõmus meelelahutus rikkumata neljaastasele*, aga minul oli küll ülimalt tore. Seal oli mulle äärmiselt hästi peale minevat irooniat päris kenas koguses, segamini muu naljaka ja armsaga, jaotatult üpris ühtlaselt.

    * Paljud lapsed ihkavadki verd ja valu näha, kahjuks.

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht

Blogger Templates by Blogcrowds