Teen siis otsad lahti esimese anime-ülevaatega. See ülevaade põhineb minu varajasemal ülevaatel Baka.ee's. Küll aga on anime-ülevaated natuke teistmoodi. Originaalpeakiri on antud jaapani keeles ja sulgudes on inglise keelne tõlge. Kuna enamus animesid põhineb mangadel, siis olen pannud lisaks tootjafirmadele ka manga autori. Ära olen võtnud ka riigi, sest animeks nimetatakse valdavalt ainult Jaapani animatsiooni. Osatäitjad on asendunud jaapanikeelsete pealelugejate nimedega.



Pealkiri: "Hagane no Renkinjutsushi" (Fullmetal Alchemist)
Autor: Hiromu Arakawa
Tootjad: BONES, Aniplex, Mainichi Broadcasting, Square-Enix
Žanr: animatsioon / draama / fantaasia / seiklus
Formaat: seeria / 51
Aasta: 2003-2004

Hääli loevad:
Rie Kugimiya - Alphonse Elric
Romi Paku - Edward Elric
Toru Ohkawa - Roy Mustang
Megumi Toyoguchi - Winry Rockbell
Junichi Suwabe - Greed
...[---]

Sissejuhatus: "Inimesed ei saa midagi omada, kui nad ei too selle jaoks ohvrit. Vastu peab andma midagi, millel oleks sama väärtus. See on võrdse vahetuse põhimõte alkeemias."

Edward (Ed) ja Alphonse (Al) Elric on kaks väikest poissi, kelle ema sureb. Kuna nende isa oli tuntud ja osav alkeemik, siis pärandas ta selle oskuse ka oma poegadele. Seetõttu otsustavad nad kasutada alkeemiat, et ema taas ellu äratada. Inimese transmutatsioon on küll keelatud, aga neid see ei huvita. Oma oskuste arendamiseks otsivad nad abi osaval alkeemiku Izumi juurest. Izumi küll aimab poiste kavatsust ja hoiatab selle eest, kuid nad ei hooli sellest. Soov ema ellu äratada on väikeste poiste suurim soov.

"35 liitrit vett, 100g süsinikku, 4 liitrit ammoniaaki, 1,5kg lupja, 800g fosforit, 250g soola, 100g lämmastikku, 80g väävlit, 7,5g floori, 5g rauda, 3g räni ja veel 15 erinevat elementi - nii palju on vaja, et teha täiskasvanud inimese keha. Kõik komponendid on turult lapse taskuraha eest saadaval. Kuid hinge väärtus on mitmeid kordi suurem..."

Oma ema ellu äratades kaotab Al oma keha ja Ed vasaku jala. Et päästa oma venda, suunab Ed Ali hinge raudrüüsse ja kaotab seetõttu ka oma parema käe. See aga, mis transmutatsiooni tagajärjel tekkis, ei olnud kaugeltki nende ema...

"Full Metal Alchemist" räägib nende kahe venna seiklustest, leidmaks Filosoofikivi (Philosopher's Stone), mille abil taastada oma kehad. Selle eesmärgi nimel liitub Ed sõjaväega. Tänu oma geniaalsusele alkeemia alal saab ta riikliku alkeemiku tiitli ning talle antakse nimi Full Metal Alchemist (otsetõlkes täismetall-alkeemik).

Arvamus: Seeria on tõsise ja mõtlemapaneva sisuga, ent on lisatud ka huumorirohkeid stseene. Seeria tähelepanu keskmes on inimene kui nõrk olend, kes on oma emotsioonide meelevallas ning on enda heaolu ja soovide nimel valmis ohverdama kõik. Käsitletakse ka elu väärtusi ja eksistentsi küsimus - seda inimtransmutatsioonide tagajärjel sündinud homonculus'te näol, kelle sooviks on saada inimeseks. Neil on küll inimeste kehad ning nad räägivad ja käituvad (käitumise all ei mõtle ma nende üliinimlikke võimeid) nagu inimesed, ometigi pole nad seda.

Kirevaks (seda mitte halvas mõttes) teevad "FMA" tegelased. Neid on palju ja igaühele on antud oma iseloom. Nõrkused ja tugevused. Peategelaste vaenlasteks on homonculus'ed ja ka inimesed ise. Seitse homonculus't kannavad inimeste seitsme surmapatu nime: Iha, Aplus, Kadedus, Ahnus, Laiskus, Viha ja Uhkus. Tegelastest kõige rohkem areneb seeria jooksul Edward. Põikpäisest noorukist saab täiskasvanu, kujunevad välja mõtted ja väärtushinnangud, tasapisi kaob põikpäisus. Aga tema alaväärsuskompleks oma pikkuse suhtes... see vist ei kao kunagi.

Animatsioon on päris hea - lihtne ja korralik. Iga tegelane on joonistatud ja pandud käituma oma isiksusele vastavalt. Huumorit on piisavalt. Muusika oli sobivalt valitud, mõne stseeni ajal paningi esimese asjana just muusikat tähele. Alguslaulud on arvatavasti kõige parem ja meeldejäävam osa muusikast.

Hinnang: 9/10

0 Comments:

Post a Comment



Uuem postitus Vanem postitus Avaleht

Blogger Templates by Blogcrowds